FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

Gıda Güvenliği

Bölümün Tarihçesi

Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı Gıda Mühendisliği, Kimya, Yenilenebilir Enerji ve Zootekni Anabilim Dallarının bir araya gelerek disiplinlerarası Gıda Güvenliği Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı açma teklifi Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 08.09.2021 Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında kabul edilmiş olup, 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında ilk öğrencilerini almak için kontenjan açmıştır.

Bölümün Misyonu, Vizyonu, Hedefleri

Küreselleşme ile gıda zinciri oldukça genişlemiş olup, zincirin genişlemesi gıdalarda kontaminasyon riskini daha çok arttırırken, önemli sağlık sorunlarına neden olan gıda kaynaklı hastalıkların ülkeler arası daha yaygın hale gelmesine sebep olmuştur. Gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesi ve kontrol altında tutulması için güvenli gıda üretiminin sağlanması ve tüketiciye ulaştırılması, yani tarladan sofraya kadar gıda güvenliğinin oluşturulması, toplum sağlığı ve sosyoekonomik açıdan son yıllarda tüm ülkeler açısından önemi ivmeyle artan bir konu haline gelmiştir.

Kimyasal ve mikrobiyolojik kontaminantlar, mikotoksinler, izin verilen seviyeler üzerinde kullanılan zirai ilaçlar, antibiyotikler, güvenilir dozu aşmış gıda katkı maddeleri vb. gıdaları insan sağlığı açısından zararlı hale getirmektedir. Öte yandan son yılda yaşanılan pandemi durumu, insanlığın her gün yeni bir sağlık tehdidi ile karşı karşıya kaldığı, bu tehditlere karşı tedavide kullanılacak ilaç, aşı vb. için zamana ihtiyaç duyulduğu, ama doğru ve fonksiyonel gıdalarca zengin sağlıklı beslenmenin bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde yardımcı olduğu gerçeğini gözler önüne sererken, bunun da ancak güvenli gıdaya erişim ile mümkün olabileceğini bir kez daha insanlığa hatırlatmıştır.

Güvenli gıdanın sağlanmasının yanı sıra, artan dünya nüfusu göz önüne alındığında gıda kaynaklarının azalması tehdidine karşı da önlemler alınması kaçınılmazdır. Bu durum, güvenli gıdaya erişimde mutlaka sürdürülebilirliğinin sağlanmasını gerektirmektedir. Bu nedenle de gıda zincirinde tarladan sofraya kadar güvenliğin sağlanması, güvenlik önlemlerinin en üst düzeyde tutulması ve tüm uygulamalarda sürdürülebilirliğin sağlanması çoğu gelişmiş ülke de olduğu gibi ülkemizde de öncelikli hedeflerden birisidir. Bu hedeflere ulaşabilmek için bu konularda eğitim almış nitelikli elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı farklı anabilim dallarını Gıda Mühendisliği, Kimya, Yenilenebilir Enerji ve Zootekni bir araya getirerek disiplinlerarası ‘‘Gıda Güvenliği’’ tezli yüksek lisans programını açmış bulunmaktayız.

Disiplinlerarası Gıda Güvenliği tezli yüksek lisans programı; Gıda Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Biyosistem Mühendisliği, Kimya Bölümü, Biyokimya Bölümü, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Beslenme ve Diyetetik, Bahçe Bitkileri Bölümü, Zootekni Bölümü, Veterinerlik ve Ziraat Mühendisliği gibi branşlardan gelen öğrencilere yüksek eğitim imkânı sunmayı amaçlamaktadır.

 

Bölümün Eğitim ve Öğretimi

Ders Kodu

Ders Adı

Ders Türü

T

U

K

AKTS

FGG600

UZMANLIK ALAN DERSİ

SPECIALIZATION FIELD COURSE

Zorunlu

0

0

0

30

FGG600T

TEZ DANIŞMANLIĞI

THESIS MANEGEMENT

Zorunlu

0

0

0

30

FGG600S

SEMİNER

SEMINAR

Zorunlu

0

0

0

18

FGG601

GIDA GÜVENLİĞİNE GİRİŞ

INTRODUCTION TO FOOD SAFETY

Seçmeli

3

0

3

6

FGG602

GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ

FOOD SAFETY MANAGEMENT SYSTEMS

Seçmeli

3

0

3

6

FGG603

GIDALAR İÇİN ULUSAL VE ULUSLARARASI MEVZUAT

NATIONAL AND INTERNATIONAL LEGISLATION FOR FOODS

Seçmeli

3

0

3

6

FGG604

ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

RESEARCH METHODS

Seçmeli

3

0

3

6

FGG605

GIDALARDA DUYUSAL ANALİZ

SENSORY ANALYSIS IN FOODS

Seçmeli

2

2

3

6

FGG606

MİKROBİYOLOJİDE OTOMASYON VE HIZLI YÖNTEMLER

AUTOMATION AND RAPID METHODS IN MICROBIOLOGY

Seçmeli

2

2

3

6

FGG607

GIDA GÜVENCESİ İÇİN BİYOGÜVENLİK

BIOSECURITY FOR FOOD ASSURANCE

Seçmeli

3

0

3

6

FGG608

HAYVAN TANIMA SİSTEMİ

ANIMAL RECOGNITION SYSTEM

Seçmeli

3

0

3

6

FGG609

GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇEVRE TOKSİKOLOJİSİ

ENVIRONMENTAL TOXICOLOGY FOR FOOD SAFETY

Seçmeli

3

0

3

6

FGG610

GÜVENLİ GIDA AMBALAJ MATERYALLERİ

SAFE FOOD PACKAGING MATERIALS

Seçmeli

3

0

3

6

FGG611

HAYVANSAL ÜRETİMDE GIDA GÜVENLİĞİ

FOOD SAFETY IN ANIMAL PRODUCTION

Seçmeli

2

2

3

6

FGG612

GIDA KATKI MADDELERİ

FOOD ADDITIVES

Seçmeli

3

0

3

6

FGG613

GIDA HİJYEN VE SANİTASYONU

FOOD HYGIENE AND SANITATION

Seçmeli

3

0

3

6

FGG614

MEYVELERDE FİZYOLOJİK BOZUKLUKLAR

PHYSIOLOGICAL DISORDERS IN FRUITS

Seçmeli

3

0

3

6

FGG615

GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ

FOOD STORAGE METHODS

Seçmeli

3

0

3

6

 

 

Bölüm Mezunlarının İş olanakları

 

Kamu Sektöründe;

 

 

Özel Sektörde; 

 

Başkanın Mesajı

 

 

 

Öğretim Elemanları

Prof. Dr. Tahsin TONKAZ 6260 Anabilim Dalı Başkanı
 

Ekleme tarihi: 17-11-2021 16:02:51 Güncellenme tarihi: 24-01-2022 15:35:18