Bölümün Tarihçesi
Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı Gıda Mühendisliği, Kimya, Yenilenebilir Enerji ve Zootekni Anabilim Dallarının bir araya gelerek disiplinlerarası Gıda Güvenliği Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı açma teklifi Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 08.09.2021 Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında kabul edilmiş olup, 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında ilk öğrencilerini almak için kontenjan açmıştır.
Bölümün Misyonu, Vizyonu, Hedefleri
Küreselleşme ile gıda zinciri oldukça genişlemiş olup, zincirin genişlemesi gıdalarda kontaminasyon riskini daha çok arttırırken, önemli sağlık sorunlarına neden olan gıda kaynaklı hastalıkların ülkeler arası daha yaygın hale gelmesine sebep olmuştur. Gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesi ve kontrol altında tutulması için güvenli gıda üretiminin sağlanması ve tüketiciye ulaştırılması, yani tarladan sofraya kadar gıda güvenliğinin oluşturulması, toplum sağlığı ve sosyoekonomik açıdan son yıllarda tüm ülkeler açısından önemi ivmeyle artan bir konu haline gelmiştir.
Kimyasal ve mikrobiyolojik kontaminantlar, mikotoksinler, izin verilen seviyeler üzerinde kullanılan zirai ilaçlar, antibiyotikler, güvenilir dozu aşmış gıda katkı maddeleri vb. gıdaları insan sağlığı açısından zararlı hale getirmektedir. Öte yandan son yılda yaşanılan pandemi durumu, insanlığın her gün yeni bir sağlık tehdidi ile karşı karşıya kaldığı, bu tehditlere karşı tedavide kullanılacak ilaç, aşı vb. için zamana ihtiyaç duyulduğu, ama doğru ve fonksiyonel gıdalarca zengin sağlıklı beslenmenin bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde yardımcı olduğu gerçeğini gözler önüne sererken, bunun da ancak güvenli gıdaya erişim ile mümkün olabileceğini bir kez daha insanlığa hatırlatmıştır.
Güvenli gıdanın sağlanmasının yanı sıra, artan dünya nüfusu göz önüne alındığında gıda kaynaklarının azalması tehdidine karşı da önlemler alınması kaçınılmazdır. Bu durum, güvenli gıdaya erişimde mutlaka sürdürülebilirliğinin sağlanmasını gerektirmektedir. Bu nedenle de gıda zincirinde tarladan sofraya kadar güvenliğin sağlanması, güvenlik önlemlerinin en üst düzeyde tutulması ve tüm uygulamalarda sürdürülebilirliğin sağlanması çoğu gelişmiş ülke de olduğu gibi ülkemizde de öncelikli hedeflerden birisidir. Bu hedeflere ulaşabilmek için bu konularda eğitim almış nitelikli elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı farklı anabilim dallarını Gıda Mühendisliği, Kimya, Yenilenebilir Enerji ve Zootekni bir araya getirerek disiplinlerarası ‘‘Gıda Güvenliği’’ tezli yüksek lisans programını açmış bulunmaktayız.
Disiplinlerarası Gıda Güvenliği tezli yüksek lisans programı; Gıda Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Biyosistem Mühendisliği, Kimya Bölümü, Biyokimya Bölümü, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Beslenme ve Diyetetik, Bahçe Bitkileri Bölümü, Zootekni Bölümü, Veterinerlik ve Ziraat Mühendisliği gibi branşlardan gelen öğrencilere yüksek eğitim imkânı sunmayı amaçlamaktadır.
Bölümün Eğitim ve Öğretimi
Ders Kodu |
Ders Adı |
Ders Türü |
T |
U |
K |
AKTS |
FGG600 |
UZMANLIK ALAN DERSİ SPECIALIZATION FIELD COURSE |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
30 |
FGG600T |
TEZ DANIŞMANLIĞI THESIS MANEGEMENT |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
30 |
FGG600S |
SEMİNER SEMINAR |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
18 |
FGG601 |
GIDA GÜVENLİĞİNE GİRİŞ INTRODUCTION TO FOOD SAFETY |
Seçmeli |
3 |
0 |
3 |
6 |
FGG602 |
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ FOOD SAFETY MANAGEMENT SYSTEMS |
Seçmeli |
3 |
0 |
3 |
6 |
FGG603 |
GIDALAR İÇİN ULUSAL VE ULUSLARARASI MEVZUAT NATIONAL AND INTERNATIONAL LEGISLATION FOR FOODS |
Seçmeli |
3 |
0 |
3 |
6 |
FGG604 |
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ RESEARCH METHODS |
Seçmeli |
3 |
0 |
3 |
6 |
FGG605 |
GIDALARDA DUYUSAL ANALİZ SENSORY ANALYSIS IN FOODS |
Seçmeli |
2 |
2 |
3 |
6 |
FGG606 |
MİKROBİYOLOJİDE OTOMASYON VE HIZLI YÖNTEMLER AUTOMATION AND RAPID METHODS IN MICROBIOLOGY |
Seçmeli |
2 |
2 |
3 |
6 |
FGG607 |
GIDA GÜVENCESİ İÇİN BİYOGÜVENLİK BIOSECURITY FOR FOOD ASSURANCE |
Seçmeli |
3 |
0 |
3 |
6 |
FGG608 |
HAYVAN TANIMA SİSTEMİ ANIMAL RECOGNITION SYSTEM |
Seçmeli |
3 |
0 |
3 |
6 |
FGG609 |
GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇEVRE TOKSİKOLOJİSİ ENVIRONMENTAL TOXICOLOGY FOR FOOD SAFETY |
Seçmeli |
3 |
0 |
3 |
6 |
FGG610 |
GÜVENLİ GIDA AMBALAJ MATERYALLERİ SAFE FOOD PACKAGING MATERIALS |
Seçmeli |
3 |
0 |
3 |
6 |
FGG611 |
HAYVANSAL ÜRETİMDE GIDA GÜVENLİĞİ FOOD SAFETY IN ANIMAL PRODUCTION |
Seçmeli |
2 |
2 |
3 |
6 |
FGG612 |
GIDA KATKI MADDELERİ FOOD ADDITIVES |
Seçmeli |
3 |
0 |
3 |
6 |
FGG613 |
GIDA HİJYEN VE SANİTASYONU FOOD HYGIENE AND SANITATION |
Seçmeli |
3 |
0 |
3 |
6 |
FGG614 |
MEYVELERDE FİZYOLOJİK BOZUKLUKLAR PHYSIOLOGICAL DISORDERS IN FRUITS |
Seçmeli |
3 |
0 |
3 |
6 |
FGG615 |
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ FOOD STORAGE METHODS |
Seçmeli |
3 |
0 |
3 |
6 |
Bölüm Mezunlarının İş olanakları
Kamu Sektöründe;
Özel Sektörde;
Başkanın Mesajı
Öğretim Elemanları
Prof. Dr. Tahsin TONKAZ | 6260 | Anabilim Dalı Başkanı |